Anlagda bränder

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) anläggs det omkring 10 000 bränder varje år i Sverige till en kostnad av cirka en miljard kronor. Här kan du läsa om vad din myndighet bör tänka på för att minska risken för anlagd brand.

För att minska risken för anlagd brand finns det flera åtgärder som kan vidtas. Det första är att säkerställa att dörrar och fönster är stängda och låsta så att ingen kan öppna och anlägga en brand inne i era lokaler. Därefter bör utemiljön ses över så att det inte förvaras brännbart material (kartonger, lastpallar, emballage mm.) i anslutning till byggnaden. Även sopkärl, vilka ofta är rullbara och kan innehålla brännbart material, bör inte heller förvaras i anslutning till byggnaden. Är sopkärlen inte låsta bör de vara placerade i ett låst utrymme. Om myndigheten har en sopcontainer som saknar låsbart lock, eller är helt öppen, ska den placeras minst sex meter från byggnaden eller utstickande tak.

Det kan också vara en god idé att se till att buskar och träd hålls nedklippta för att minska möjligheterna för en gärningsperson att gömma sig. Därutöver är det klokt att se över belysningen runt byggnaden. Belysningen kan kombineras med lampor som tänds vid rörelse vilket kan skapa en känsla av att vara upptäckt.

Slutligen kan olika tekniska installationer fungera som ett komplement till ovan åtgärder. Till exempel kan värmekameror identifiera både att personer uppehåller sig kring byggnaden samt om brand uppstår. Är kameran kopplad till ett bevakningsbolag så kan räddningstjänst larmas och branden förhoppningsvis släckas i ett tidigt skede.

Värmekameror är kanske inte det de flesta behöver börja att installera, men att se över utemiljön och säkerställa att det blir så svårt som möjligt att lyckas med att anlägga en brand är något alla kontinuerligt bör arbeta med.

Sidan senast uppdaterad: 2023-03-15